Kolory chronią twój organizm przed utlenianiem
Żywność ma określony kolor z uwagi na zawarte w niej związki chemiczne, nazywane związkami fitoodżywczymi („fito” znaczy roślinny z gr. phyton – roślina), które mogą absorbować światło w widzialnym zakresie. Dzieje się tak, ponieważ występuje tu pewien typ wiązań chemicznych pomiędzy atomami węgla, zwanych „wiązaniami podwójnymi”. Wiązanie takie stanowi w zasadzie chmurę elektronów zdolnych do neutralizowania potencjalnie szkodliwych, zdradzieckich elektronów krążących wokół aktywnych atomów tlenu, zwanych „rodnikami tlenowymi”. Rodniki te nie stanowią zagrożenia pożarowego dla budynku administracyjnego lokalnej szkoły, ale są w stanie spowodować podobne do wypalenia uszkodzenia wielu części żywych komórek twojego organizmu, w tym uszkodzenie DNA, głównych związków chemicznych w twoich genach. Chociaż nie wszystkie korzystne dla zdrowia związki chemiczne roślin absorbują kolor, działa tak wystarczająco wiele z nich, by wprowadzenie do diety dużych ilości koloru, i to bardzo zróżnicowanego, miało sens.