Jaki jest kolor twojej diety?

Istnieje tradycja nadawania diecie koloru beżu. Odkryte w Krajach Żyznego Półksiężyca beżowe zboża, takie jak pszenica, zapewniały niezawodne źródło kalorii – ale nic za darmo. Starożytni Egipcja­nie stosowali beżową, opartą na zbożach dietę, ale kiedy odkopane zostały mumie egipskie, wykazywały one niezwykle dużo oznak artretyzmu, cukrzycy i nowotworów. Dawni rolnicy byli ponadto niżsi niż myśliwi-zbieracze, co wynikało z niedoborów wartości odżywczych w ich zbożowej diecie w porównaniu z różnorodnością kolorów die­ty myśliwych-zbieraczy. W czasach cesarstwa rzymskiego produkty zbożowe były eksportowane z Egiptu do Rzymu, i rozdawane jako po­żywienie niższym klasom, by powstrzymać je od zamieszek. Czy fast foody odgrywają podobną rolę we współczesnym społeczeństwie? Mamy dietę bazującą na produktach zbożowych, która zawiera olej ku­kurydziany, cukier kukurydziany i wołowinę ze zwierząt karmionych kukurydzą, wszystko to niedrogie i dostępne 24 godziny na dobę. Na­sze zwierzęta domowe są karmione zbożami i zapadają na nowotwory, cukrzyce i inne choroby ludzkie. Nawet nasze laboratoryjne szczu­ry dostają pożywienie w formie beżowych kulek, a w miarę starzenia cierpią na otyłość wysokiego stopnia i samorzutne guzy.