Wszystkie potrzebne witaminy i minerały uzyskasz, jedząc żywność z czterech podstawowych grup

Cztery podstawowe grupy żywności zostały opracowane po to, by klu­czowe składniki odżywcze, takie jak wapń, były zawarte w diecie. Idea polegała na tym, że jedząc produkty nabiałowe, dostarczasz wapń, a jedząc czerwone mięso, dostarczasz żelazo. Owoce i warzywa zapew­nią witaminę C, a pieczywo, płatki śniadaniowe i zboża dadzą błonnik i inne podstawowe witaminy. Żywność została wzbogacona witaminą D, co doprowadziło do zaniku krzywicy, choroby kości objawiającej się m.in. łukowatymi nogami, powszechnej u osób urodzonych przed ro­kiem 1950. Od tego czasu odeszliśmy od tego wyidealizowanego wzor­ca odżywiania. Amerykanie jedzą dziennie 3 porcje warzyw i owoców, a jeśli tym jednym owocem jest słodzony napój, a warzywami sałata lodowa i frytki, omijają ich witaminy i minerały znajdujące się w wie­lu różnokolorowych owocach i warzywach. Wiele badań wskazuje, że choć witamin i minerałów powinno się szukać przede wszystkim w diecie, dobrym pomysłem jest przyjmować codziennie multiwitaminy/multiminerały, by wspomóc swe wysiłki. Witamina C, witamina E i wapń uzupełniają moje cztery podstawowe witaminy i minerały, dopełniając podstawowe cztery grupy żywności.
Maj 24th, 2012 Nadaj kolor swojej diecie Komentowanie nie jest możliwe