Dieta przyszłej mamy jest bardzo ważna, ponieważ ma wpływ na nasze zdrowie, a tym samym zdrowie naszego dziecka. Najważniejsze jest zwiększenie wartości odżywczej diety, musimy bowiem zapewnić i sobie i dziecku odpowiednie proporcje witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju.11 Wartość energetyczna diety przyszłej mamy, musi być zwiększona tylko o 300 kcal i to dopiero powyżej czwartego miesiąca. Takie odżywianie podczas ciąży zapewnia prawidłowy przyrost masy ciała i zapobiega nadmiernym kilogramów, które późnej trudno jest zgubić. Dieta kobiety ciężarnej powinna być bogata w produkty mleczne, owoce i warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo i innego rodzaju produkty węglowodanowe. Bardzo ważne jest spożywanie większej ilości posiłków w mniejszych dawkach. Zapobiega to nadmiernej ociężałości oraz nie powoduje zgagi i innych typowo ciążowych dolegliwości. W diecie kobiet ciężarnych powinno zabraknąć kawy, papierosów, alkoholu i innych używek oraz jednolitych produktów spożywanych w nadmiarze.